5. Documentació i fonts


Bibliografia.
-       Alvarez Santaló, León Carlos. Los Siglos de la Historia. Editorial Salvat. Barcelona, 1983.
-       Aróstegui Sánchez, José. Perspectiva, Història del món contemporani. Editorial Vicens Vives. Barcelona, 2006.
-       de Riquer, Borja. La dictadura de Franco. Crítica/Marcial Pons. Madrid 2010.
-       García de Cortázar, Fernando. Lorenzo Espinosa, José Maria. Historia del mundo actual. 1945-1992. Editorial Alianza. Madrid, 1995.
-       Haro Tecglen, Eduardo. USA y URSS, las superpotencias. Editorial Salvat. Barcelona, 1981.
-       Hitler, Adolf. Mi doctrina. Ediciones Informes, Buenos Aires, 1975.
-       Jackson, Gabriel. Orígenes de la Guerra fría. Revista Historia 16-Cuadernos del Mundo Actual, número 5. Madrid, 1993.
-       Judt, Tony. Postguerra. Editorial Taurus, Madrid, 2008.
-       León Conde, Angel. Guerras del siglo XX. Editorial Salvat. Barcelona, 1981.
-       Núñez, Rafael. Formació Humanística 2.  Editorial Edebé. Barcelona, 1990.
-       Prado, Juan Manuel. El Muro de Berlín. Revista Los Grandes Hechos del Siglo XX, número 44. 1987.
-       Preston, Paul. Franco “Caudillo de España”. Editorial Grijalbo. Barcelona, 1994.
-       Primo de Ribera, Jose Antonio. Gravísima Situación entre las dos zonas de Berlín, número 8965. Diari Arriba. Madrid, dimarts 15 d’agost de 1961.
-       Segura, Antoni. Oliver, Joan. Aracil, Rafael. El mundo actual: de la II Guerra Mundial a nuestros días. Publicacions de la UB. Barcelona, 1995.
-       Taylor, Frederick. El Muro de Berlín, 13 de agosto de 1961-9 de noviembre de 1989. Editorial RBA. Barcelona, 2009.
-       Veiga, Francisco. La paz simulada. Una historia de la Guerra Fría. 1941-1991. Editorial Alianza. Madrid, 1997.
-       Zorgbilve, Charles. Historia de las relaciones internacionales. Editorial Alianza. Madrid, 1997.

Webgrafia.
-       AA.VV., La Vanguardia,
-       AA.VV., Monografias.com,
-       AA.VV., Cuba Debate,
-       AA.VV., Sobre Historia,
-       Henríquez Orrego, Ana, Todo Sobre Guerra Fría,
-       Junta de Castilla León, Arte Historia,
-       Ocaña, Juan Carlos, El Sitio Web de la Historia del Siglo XX,
http://www.historiasiglo20.org, desembre 2012.
-       Ocaña, Juan Carlos, La Guerra Fría,

Filmografia.
-       Hitchcock, Alfred. La Cortina Rasgada. Universal Pictures. Estats Units, 1966.
-       Soderbergh, Steven. El Buen Aleman. Warner Bros Pictures. Estats Units, 2006.
-       Annaud, Jean-Jaqcues. Enemigo a las Puertas. Paramount Pictures. Coproducció EUA-Alemania-Anglaterra-Irlanda, 2001.

4. Conclusions


Recordem que a la introducció d’aquest treball jo havia formulat una sèrie de preguntes que se’m van ocòrrer a partir de veure algunes pel·lícules sobre l’època de la Guerra Freda, com són: per què la població europea vivia en una situació de tensió desprès de que acabès la II Guerra Mundial? ? Quin era el motiu de la proliferació de tants espies al continent europeu a mitjans del segle XX?

La Guerra Freda va ser un conflicte en el que al final va guanyar la por i la tensió i no pas cap dels dos blocs que es van enfrontar. L’objectiu de les dues superpotències que s’enfrontaven era simplement donar-se a conèixer com el pais més poderòs del món, el més avançat i el que tenia la millor base social i econòmica. Això s’aconseguïa construint la millor arma, la més destructiva (d’aquí va sorgir el tecnicisme “Cursa Armamentística”) i sabent sempre els plans de la superpotència antagònica, però evitant sempre qualsevol enfrontament directe i jugant amb la tensió i la por de la possibilitat de que exclatès una altra guerra mundial. Tot i que, insistim, mai va esclatar un enfrontament directe entre les dues grans superpotències (per aquest motiu és conegut aquest conflicte com a Guerra Freda).

Per a definir la importància d’aquesta etapa he analitzat els fets més significatius d’aquesta o els que van portar a la mateixa. Començant per la II Guerra Mundial amb la caiguda de l’Alemanya fascista. Desprès van venir un seguit de dues conferències on es van repartir el territori Europeu (conferències de Ialta i Postdam). Amb aquesta divisió del continent europeu, va arribar la divisió del món en dos blocs (comunista i capitalista) dominats per una superpotència (la URSS en el cas del comunisme i els EEUU en el cas del capitalisme). Els EEUU van aprofitar el seu bon moment econòmic per guanyar influència mitjançant el pla Marshall. Finalment es va arribar a la divisió en dos d’Europa mitjançant la formació de la OTAN (bloc capitalista) i del Pacte de Varsòvia (bloc comunista). Tot això va comportar la divisió en dos de les zones on topàven els dos blocs: Alemanya, Corea o Àustria en són uns exemples.
Sembla clar que el món desprès de la II Guerra Mundial va canviar. Es van consolidar dos sistemes socials i polítics a diverses zones del món totalment antagònics, fet que va propiciar una política de blocs on l’objectiu principal era demostrar que el seu sistema era l’adecuat per al moment en que es trobàven, fet que va acabar amb la divisió pràcticament total del món. Si afirmem, per tant, que el món estava dividit en dos blocs, podem extreure que el mateix món estava sota el domini dels EEUU o de la URSS, ja que van ser les superpotències dominadores dels seus respectius blocs, fet que va comportar un intervencionisme per part d’aquests dos països enorme arreu del món per a poder imposar el seu sistema propi. Qualsevol conflicte armat que hi haguès en aquesta època era provocat per alguna d’aquestes dues superpotències, demostrant que la Guerra Freda va significar l’intent per part d’aquests dos països d’expandir-se i guanyar el màxim territori possible.

Com ja he dit a la introducció, inicialment vaig pensar que aquesta etapa compresa entre 1945 i 1961 era una simple transició cap al món que coneixem avui en dia. Desprès d’haver fet el treball, em queda ben clar que va ser un fragment de la història que va determinar de manera directa les aliances i els pactes que dominen la política mundial actual. Això és degut a que la majoria d’organitzacions i pactes es van formar en aquesta etapa (la ONU, la OTAN, les primeres cooperacions entre països europeus, etc.). Per tant, puc afirmar que el coneixement històric d’aquesta època és fonamental per a entendre el desenvolupament de la política actual i perquè el capitalisme i el comunisme són els dos únics sistemes democràtics que existeixen avui en dia.

El principal problema que m’he trobat a l’hora de fer el treball ha sigut el de tenir que redactar des del meu punt de vista tots els fets històrics que surten, ja que havia de sintetitzar i donar el meu toc personal a diverses notes i textos extrets d’altres autors molt més informats i preparats en la matèria que jo. Són molts esdeveniments i molts autors els que tracten el tema i, per tant, la tasca de sintetitzar la informació ha sigut la més difícil.

Desprès d’haver acabat el treball, m’haguès agradat modificar una mica la seva línia, és a dir, m’hauria agradat que no fos només un repàs d’un fragment de la història, sinó que l’hauria enfocat més cap al tema de l’intervencionisme dels Estats Units. M’haguès agradat tractar una mica més profundament les accions del pais nordamericà i no d’una manera tan global com la he realitzat.

Agraeixo al meu tutor, el professor d’història i georafia Marcel·lí Pedrós, tota la informació que m’ha aportat per a poder fer aquest treball i tot el seguiment que ha fet des d’abans que comencés l’estiu. També haig de fer menció a Isabel García, professora de llengües clàssiques, i donar-li les gràcies per la seva amabilitat i per haver-me ajudat a aconseguir l’entrevista. I, per últim, agrair al professor de dret polític de la Universitat de Barcelona, el doctor Cesario Rodríguez-Aguilera, haver acceptat amablement entrevistar-se amb mi.

3.2. Anàlisi de mapes


Mapa 8: Divisió del món entre l’OTAN i el Pacte de Varsòvia

A la imatge podem observar la divisió del món en dos blocs dominats cadascun per una superpotència (el bloc comunista per la URSS i el bloc capitalista pels EEUU).
Cal destacar que Oceania i el continent americà (amb l’excepció de Cuba) és totalment capitalista; la resta dels continents es divideixen entre països comunistes o capitalistes.
Els països que estan marcats en blau obscur formaven part de la OTAN i els que estan marcats en blau clar eren aliats capitalistes. El mateix passa en el cas comunista, ja que els països que estan marcats en vermell obscur formaven part del Pacte de Varsòvia i els que estan marcats en vermell clar són aliats comunistes que no formaven part del Pacte. 

3.2. Anàlisi de mapes


Mapa 7: Situació de Cuba durant la Crisi dels Míssils
Al mapa podem observar la situació de la illa de Cuba durant la Guerra Freda. Cal destacar el bloqueig naval per part dels Estats Units, ja que Cuba era un aliat de la URSS perillós per a la superpotència capitalista per la seva proximitat al continent americà. També es pot veure com l’illa estava cercada per les bases aèries nord-americanes.
Podem observar la intervenció de la URSS a l’illa amb la implantació de bases de misils soviètics i amb la protecció de la seva flota. 

3.2. Anàlisi de mapes


Mapa 6: Frontera definitiva entre Corea del Nort i Corea del Sud: el paral·lel 38.
A les imatges podem observar la frontera entre Corea del nord i Corea del sud, anomenada paral·lel 38. Es pot veure que la frontera és a prop de les dues capitals: Seoul (Corea del sud) i Pyongyam (Corea del nord). Cal dir que tota la zona del paral·lel 38 és una zona desmilitaritzada, és a dir, lliure de militars per evitar qualsevol conflicte. 

3.2. Anàlisi de mapes


Mapa 5: Evolució de la Guerra de Corea entre 1950 i 1953
A la imatge podem comprovar l’evolució del territori que guanyaven o perdien Corea del Nord (comunista) i Corea del sud (capitalista) durant la guerra que va tenir lloc a la península de Corea entre 1950 i 1953.
Es pot observar com, amb l’ajuda de la Xina, l’exèrcit nord-coreà va arribar a tenir pràcticament el domini de tota la península a principis de la guerra. A la segona il·lustració podem veure com Corea del sud, amb l’ajuda dels Estats Units, no només recupera el seu terreny, sinó que a més arriba a dominar tota la península. Als següents dos mapes es pot observar com Corea del Nord va recuperar el seu territori inicial mitjançant l’ajuda de més soldats xinesos i, finalment, es defineix una frontera, anomenada paral·lel 38.

3.2. Anàlisi de mapes


Mapa 4: Divisió d’Europa en blocs durant la Guerra Freda
A la imatge es pot observar com va quedar Europa desprès de la formació de la OTAN i del Pacte de Varsòvia. En blau, els països capitalistes que formaven part o eren aliats dels països que van formar la OTAN. En vermell, el països comunistes que formaven part o eren aliats dels països que integraven el Pacte de Varsòvia.
Es pot veure a la imatge com la frontera entre els països capitalistes i els països comunistes esta marcada més intensament perquè ens marca la divisió anomenada “Teló d’Acer”. A més, l’antiga Iugoslàvia esta marcat de manera diferent, ja que, tot i ser comunista, no s’havia integrat en el Pacte de Varsòvia.

3.2. Anàlisi de mapes


Mapa 3: Divisió de la ciutat de Berlín acordada a Postdam
A la imatge podem veure com va quedar dividida la ciutat de Berlín (on va tenir lloc la última gran batalla de la II Guerra Mundial) entre les quatre potències aliades. Es va acabar construint un mur el 13 d’Agost de 1961 per a dividir la zona est (dominada pels soviètics) de la zona oest (dominada pels països aliats que formaven part del bloc capitalista definit a la OTAN).
Cal dir que cadascun dels tres sectors capitalistes estava dotat d’un aeroport. Aquest fet va ser crucial per a poder combatre l’aïllament i el bloqueig que va sotmetre la República Democràtica d’Alemanya (dominada pels soviètics) a la zona oest de Berlín com a represàlia.

3.2. Anàlisi de mapes


Mapa 2: Divisió d’Alemanya després de la unificació de les tres zones del bloc capitalista 
Al mapa podem veure la divisió del territori alemany en dos estats (República Federal d’Alemanya a l’oest i República Democràtica d’Alemanya a l’est), desprès de que s’unifiqués el territori dominat pels Estats Units, la Gran Bretanya i França en un territori amb base econòmica i social capitalista.

3.2. Anàlisi de mapes


Mapa 1: Divisió d’Alemanya en els quatre sectors, segons la divisió establerta a Postdam.
Desprès de la II Guerra Mundial el territori que pertanyia a l’alemanya nazi es va repartir en quatre sectors, cadascun dominat per un dels països aliats que van vèncer. Es pot veure com la divisió entre el bolc dominat pels països capitalista (França, Estats Units i la Gran Bretanya) i el sector soviètic (dominat per la URSS) esta més clara que la divisió entre els sectors que estaven dominats per països capitalistes. La primera era una divisió molt més conflictiva perquè es tractava d’una divisió entre dos blocs antagònics (el bloc comunista i el capitalista). 

3.1. Els personatges de la Guerra Freda

3.1.3. Winston Churchill

Sir Winston Leonard Spencer Churchill va néixer a Blenheim Palace, Oxfordshire, el 1874. Polític britànic, al llarg de la seva brillant carrera, Winston Churchill va ser successivament l'home més popular i el més criticat d'Anglaterra. President del govern de Gran Bretanya entre 1940-1945 i entre 1951-1955. Va protagonitzar una gran defensa davant el règim nazi, involucrant al seu país de manera directa a la II Guerra Mundial, i formant part dels Aliats. Al final de la guerra, va assistir a la conferència de Ialta per a decidir la repartició del territori europeu. Va ser una dels personatges més importants de la Guerra Freda, aportant termes com “Teló d’Acer” per referir-se a la frontera entre el capitalisme i el comunisme al continent europeu. Defensor del capitalisme, va pactar amb Harry S. Truman una coalició per a evitar una possible ofensiva del comunisme de l’est d’Europa cap a occident. Va morir l’any 1965 a la ciutat de Londres.

3.1. Els personatges de la Guerra Freda

3.1.4. Fidel Castro
Va néixer a Mayarí, el 1926. Revolucionari i estadista cubà, procedent d'una família d'hisendats gallecs, Fidel Castro va estudiar dret a la Universitat de l'Havana, en la qual es va doctorar en 1950. La seva ideologia d’esquerra li va portar a participar en activitats revolucionàries des de molt jove, com la revolta contra la dictadura de Rafael Leónidas Trujillo a Santo Domingo (1947). Des de 1949 va militar en el Partit del Poble Cubà. Exiliat a Mèxic, en 1952 va iniciar la seva activitat revolucionària contra la dictadura del general Batista, que havia lliurat al país en mans dels interessos nord-americans. El primer intent d’enderrocar el dictador Fulgencio Batista no va acabar amb èxit, i no va ser fins l’any 1956 quan va llançar una segona ofensiva iniciada a “Sierra Maestra” i culminada a la capital, la Havana (1959), acabant així amb la dictadura de Fulgencio Baptista i instaurant un règim comunista aïllat i aliat amb la URSS durant la Guerra Freda.

3.1. Els personatges de la Guerra Freda

3.1.2. Harry S. Truman
Va néixer a Lamar (Estats Units) el 1884. Senador demòcrata des del 1934, va ser membre de l’església Baptistai de la maçoneria. Escollit vicepresident amb Roosevelt el 1944, va assumir la presidència el 1945 desprès de la mort de Roosevelt, participant com un dels grans en les conferències de Ialta i de Postdam. A l’agost de 1945 va ordenar el llançament de bombes atòmiques sobre Hiroshima i Nagasaki, deixant de banda els consells del científics, que no aprovaven la utilització d’aquest material nuclear.

El 1947 va personificar l’anomenada Doctrina Truman, on explicava la seva política de contenció contra el recent aliat soviètic. Impulsor del Pla Marshall, la seva obsessió contra el comunisme va acabar afavorint la lluita d’occident contra la URSS. El 1951 va prendre la decisió de destituir el general McArthur, persona que volia estendre el conflicte de Corea a la Xina. Es retirà de la política l’any 1953, i va morir vint anys desprès a Kansas City. 

3.1. Els personatges de la Guerra Freda

3.1.1. Josef Stalin

Nasqué a la ciutat de Gori (Georgia) el 1879, en una família humil. Estudiant al seminari, molt d’hora les seves activitats revolucionàries el van portar desterrat a Sibèria. Abans de la revolució va ocupar diversos càrrecs destacats i, desprès dels fets d’octubre, va ser “Comissari de les Nacionalitats” y secretari del Comitè Central del Partit Comunista. Desprès de la mort de Lennin el seu ascens va ser imparable i el 1927 va obtenir el poder. Impulsà els plans quinquennals i implantà una dictadura enormement rígida. Va pactar el 1939 amb Hitler, aliat contra natura. La invasió per part dels alemanys de 1941 va iniciar la “Gran Guerra Pàtria”, fet que el va convertir en pare de la pàtria. Amb la Guerra Freda es va convertir en el veritable dimoni dels occidentals. Els seus últims anys van conèixer un règim encara més inflexible. Va morir el 5 de març de 1953 a Moscou.

2.3. La Guerra Freda al món

2.3.3. Espanya.


Per a poder desenvolupar aquest apartat he realitzat una entrevista al doctor Cesàrio Rodríguez-Aguilera, catedràtic i professor de dret polític de la Universitat de Barcelona. Gràcies als aclariments del doctor Rodríguez-Aguilera he pogut entendre el significat del paper que va jugar l’estat espanyol durant la Guerra Freda i els acords que va signar el govern de Franco amb els EEUU.

La primera de les qüestions que volia aclarir, és com i per què Franco va decidir pactar amb els EEUU després de la II Guerra Mundial. Cal recordar que l’Espanya feixista havia estat del costat de Hitler durant el conflicte i que, una vegada acabada la guerra, havia quedat aïllada del món.

Franco s’havia enfrontat a l’enemic comunista durant la Guerra Civil, va donar l’esquena a les democràcies europees i els que havien ajudat a pujar al poder, Hitler i Mussolini, havien perdut la guerra i ja eren per a tot el món dos figures criminals.
Franco a l’any 1945 va travessar un moment molt delicat, ja que les potencies nazi-feixistes havien estat derrotades- L’oposició republicana va iniciar una ofensiva guerrillera i es va decidir acabar amb qualsevol règim feixista. El que va salvar a Franco va ser la Guerra Freda, és a dir, els aliats occidentals de la II Guerra Mundial van voler mantenir al poder a Franco abans de provocar un canvi de règim, fet que hagués resultat desestabilitzador i molt costós ja que la prioritat principal era mantenir a ratlla a la URSS. Aquest fet va ser aprofitat per Franco per incrementar el seu sentiment anticomunista i, molt hàbilment, va congelar les arestes més radicals del seu règim, fet que es va poder comprovar a partir dels anys 50, ja que per exemple disminueix el número d’afusellaments o Falange Española deixa d’anomenar-se partit únic. El que va fer Franco es accentuar el catolicisme i l’anticomunisme, aquest últim sentiment és el que salva a Franco. Hi ha un paral·lelisme entre el tracte que van tenir els EEUU amb el dictador Somoza a finals dels anys 30 i el que van tenir els EEUU amb l’Espanya de Franco: eren dues titelles al servei dels EEUU. A més, Franco es va presentar com sentinella d’occident, l’únic que va poder derrotar al comunisme al camp de batalla (ho demostra exposant la seva victòria a la Guerra Civil espanyola). Aquesta titella anticomunista es la que manté a Franco al poder de l’estat espanyol, encara que en el context d’Europa i el món fos un marginat (no va participar ni va formar part de cap tractat ni coalició formada pels països d’occident, és a dir, pel bloc capitalista). Entre Espanya i el bloc capitalista (més concretament els EEUU) va començar un procés de restabliment de ponts on, principalment, es va tractar la utilització d’Espanya per dues qüestions: geoestratègiques i econòmiques. A principis dels anys 50, Franco va realitzar concessions generosíssimes per tal d’arribar a restablir les relacions amb els EEUU (regala bases militars, els militars nord-americans no poden ser jutjats per jutges espanyols, etc.). Això es degut a dues raons: econòmiques, ja que Espanya era un país perifèric que tenia una mà d’obra baratíssima; i geoestratègiques.

Bé, si ens centrem en aquesta última afirmació, el territori espanyol està situat en una zona del món que té una certa importància estratègica, tant a nivell econòmic com a nivell militar. L’estret de Gibraltar, significa estar situat a l’entrada del mar Mediterrani i ser un pont entre l’Àfrica i Europa. Aquesta situació, sobretot en aquell moment de la Guerra Freda, semblava ser molt important. Però no era només la situació geogràfica la qüestió important:
Encara que no fos un territori fronterer amb el bloc soviètic, Espanya era la porta d’Àfrica (l’estret de Gibraltar). Franco, degut a la localització d’Espanya, va intentar formar part dels diversos organigrames i aliances europees, intent que va fracassar, encara que Espanya tenia el paraigües dels EEUU gràcies a la reestructuració de les relacions entre aquest dos països, fet que va ser el que va mantenir a Franco al poder. Espanya a més va començar a créixer, econòmicament parlant, ja que gràcies a la seva localització va poder fomentar el comerç i , a més, degut a la seva mà d’obra tan barata, va rebre fàbriques de diverses multinacionals.

Els EEUU van aprofitar, doncs, la situació incòmoda a nivell internacional del govern feixista de Franco i la possibilitats que oferia el territori a nivell militar i econòmic. Durant el període que va de 1945 a 1961, els EEUU van intervenir en la política i l’economia espanyola. Ara, falta saber en què va consistir aquesta intervenció i quins van ser els responsables de les negociacions.
A partir de 1945 els EEUU van iniciar una política de progressiu apropament amb Espanya. El que van voler els EEUU va ser normalitzar el règim de Franco, intentant introduir a Espanya a les diferents estructures internacionals que s’havien creat (per exemple la OTAN). Això va comportar una disminució del paper de la dictadura a la societat espanyola, ja que l’objectiu era normalitzar l’estat. Per tant, a partir de 1945 hi ha una disminució clara d’afusellaments degut a que la dictadura només podria formar part de la coalició si es suavitzaven els seus radicalismes. Així, una dictadura que és impresentable però que ja no s’excedeix alhora d’aplicar la pena de mort és un mal menor tolerable. Per tant, podem afirmar que per raons purament cíniques, els Estats Units van mantenir la dictadura tant de temps. Cal dir que tots els pactes rellevants als quals arribaven Espanya i els EEUU va ser negociats pels màxims representants dels països: directament el President dels EEUU i Franco.

Llavors, Espanya va formar part del bloc capitalista, tot i que fos com a reacció contra el bloc comunista i per la necessitat de les ajudes nord-americanes. Però no va arribar a formar part de les institucions i organismes (de l’OTAN, per exemple) que havia creat aquest bloc. Així doncs, la seva situació era estranya o, al menys, peculiar.
Espanya era un aliat incòmode, però aliat, és a dir, formava part del bloc occidental capitalista. Era el mateix cas que Grècia i Portugal, on també hi va haver governs militars que els Estats Units deixaven passar sense cap tipus d’intervenció. Així, cal dir que tots els fets passaven pels interessos geoestratègics dels Estats Units, per tant, podem afirmar que la Guerra Freda va sacrificar els drets humans y el dret a la democràcia i a la llibertat. L’argument dels EEUU era cínic, però realment era així, ja que no importava que hi haguessin instaurades diverses dictadures, si això no afectava als nostres interessos. Espanya no va poder ingressar a la OTAN, però si que formava part de pactes de menor importància i, sobretot, formava part de pràcticament totes les institucions econòmiques i comercials (el FMI, el Banc Mundial, l’OCD, l’Organització Mundial del Comerç, etc.) ja que des del punt de vista capitalista interessava a tothom i, a més, l’Espanya de Franco proposava condicions molt bones per a què diverses institucions i multinacionals invertissin en territori espanyol (mà d’obra i preu del terreny molt barats).

De totes formes, la població a Espanya tenia clara l’ajuda i la intervenció dels EEUU en la política espanyola, però per contra sembla que la població nord-americana no tenia aquesta informació. Podríem pensar que el govern dels EEUU amagava qualsevol pacte amb el règim feixista de Franco, o que al menys no tenia la rellevància que potser hauria d’haver tingut.
No es va amagar estrictament, però estava clar que no donava bona impressió pactar amb una criatura sortida del règim feixista de Benito Mussolini. Simplement no es va donar importància a que la població nord-americana conegués aquests pactes, ja que només era important que l’elit del govern dels Estats Units ho conegués. Cal dir que hi van haver diversos acords ocults pel govern dels EEUU, acords que afectaven a la intervenció militar nord-americana dintre del territori d’Espanya, fet que no va sortir a la llum ja que a la població no l’interessaven aquest tipus de temes. Però sí que hi va haver una part que es va fer pública i que no va agradar al sector més demòcrata de la població, ja que no es deixava de tractar amb un règim feixista.

Ara, si ens centrem en les intervencions militars que hi va haver durant aquest període, Espanya no hi va participar en elles. Els conflictes hi van sovintejar a nivell mundial, però les tropes militars de l’estat espanyol no hi van participar ni van sortir del seu territori.
No va existir cap tipus d’intervenció militar per part d’Espanya als llocs de conflictes de la Guerra Freda. De fet, l’únic conflicte armat on va participar Franco a l’època de la Guerra Freda va ser el conflicte d’Ifni. En aquest conflicte van lluitar exèrcits revolucionaris del Marroc contra les forces espanyoles. Va ser un conflicte, encara que amb uns 300 morts, irrellevant ja que es tracta d’un enfrontament irrellevant pels Estats Units. Si hagués anat a més, és a dir, si s’hagués provocat una tensió militar amb el Marroc, la cosa podria haver canviat, però no va ser aquest el cas. Espanya va tenir un paper pràcticament nul si parlem d’intervencionisme militar ja que, bàsicament, no formava part de l’OTAN, fet que no permetia la intervenció per part de Franco a qualsevol lloc conflictiu. A més, qualsevol intervenció que realitzaven els Estats Units la feien pel seu compte (com en els casos de Corea i el Vietnam) i sense necessitat d’ajuda aliada. Cal dir que l’OTAN com a organització de països que és coneguda, no intervindrà a cap conflicte bèl·lic durant tota la durada de la Guerra Freda.

La importància espanyola durant el període de la Guerra Freda no va ser en absolut rellevant, però sí que hi va haver algun fet que va estar lligat amb la Guerra Freda, tot i que fossin a nivell anecdòtic. L’exemple més clar és Ràdio Liberty, emissora que transmetia a territori de l’Est d’Europa des de territori de l’estat espanyol, des de la Costa Brava. Potser no és un fet rellevant, però sí és un fet històric que cal remarcar.
Ràdio Liberty va ser una emissora anticomunista que tenia la seva base a la Costa Brava. Aquesta base tenia una gran potència i servia per a emetre propaganda anticomunista als països de l’est d’Europa. Va tenir una importància menor, encara que alguns grups de l’Europa de l’est sí que aconseguien sintonitzar-la. Proporcionava informació sobre engarjolaments de dissidents, retallades de les llibertats en aquells països, etc. Podríem dir que va tenir un paper petit, però no menyspreable, ja que va servir com a mètode d’informació per als diversos grups de dissidents que hi havia en aquells països. Cal dir que aquests grups escassejaven a la majoria de països amb règim socialcomunista per la ferma persecució per part de la policia de l’estat, encara que a Polònia hi va haver un moviment anticomunista bastant notori, segurament ajudat per la modesta influència de ràdio Liberty des de la seva base a Catalunya.

Des de la Guerra Freda ja ha passat mig segle, però encara hi ha acords entre EEUU i el govern espanyol que tenen vigència. Després de tants anys i tot i els canvis polítics que s’ha produït, les conseqüències de la Guerra Freda encara són presents, tot i que d’una manera molt diferent al que van significar en el seu moment, i a Espanya tenim alguns exemples.
Si, amb la diferència que aquests s’han actualitzat. Els acords franquistes van ser substituïts pels acords que va subscriure Felipe González amb els Estats Units. Una de les tres famoses condicions que va posar Felipe González pel referèndum de l’OTAN de l’any 1986 va ser la reducció de la presència militar dels Estats Units a Espanya, de fet es va tancar una base i les altres dues que queden i que continuen sent propietat dels Estats Units es van renegociar les seves condicions donant a Espanya una major compensació econòmica i amb alguna suavització de la presència militar. Avui en dia, a més, hi ha un control de l’arsenal que es guarda per part dels Estats Units a territori espanyol, de fet, no es pot emmagatzemar material nuclear a cap base militar i només poden estar a territori espanyol si abans l’Estat a donat permís per a què pugui passar per Espanya qualsevol tipus d’armament nuclear.
Com a conclusió de l’entrevista podem extreure que España no va ser un pais que participés de manera activa als llocs de conflicte de la guerra Freda, encara que va decidir donar suport al bloc capitalista cedint a diverses peticions dels Estats Units, ja que Franco era un enemic declarat del comunisme. España no va formar part oficialment de cap pacte o aliança (com per exemple la OTAN) perquè estava dominada per un règim totalitari, encara que si que va dur diversos acords amb el països del bloc capitalista, deixant clar d’aquesta manera a quin dels dos blocs donava el seu suport. 

2.3. La Guerra Freda al món

2.3.2. El cas de Corea.


Aquest és l’únic conflicte obert amb participació directa de les dues superpotències dominants al món, els EEUU i la URSS. El conflicte es va desenvolupar a la península de Corea, territori que va ser ocupat pel Japó fins el 1945 quan, desprès de perdre la II Guerra Mundial juntament amb l’Alemanya nazi, va quedar dividit en dues zones: la part nord de la península fins al paral·lel 38 (zona fronterera entre Corea del Nord i Corea del Sud), territori dominat per la URSS; i la part que va des del paral·lel 38 al sud de l’illa, dominada pels EEUU.

Els dos territoris van instaurar l’any 1948 el seus respectius Estats independents dominats cadascun per la seva respectiva superpotència. Corea del Nord comptava amb una major quantitat de recursos minerals i energètics, però Corea del Sud, amb una societat majoritàriament agrícola, comptava amb el doble de població que el seu país antagònic. Ambdós països es van limitar a preparar els seus exèrcits amb l’ajuda de la URSS i els EEUU, els quals van proporcionar armes i organització militar per a garantir la supervivència dels països coreans quan les superpotències es retiressin de la península.

L’any 1949, la URSS va retirar les seves tropes de Corea del Nord deixant un gran exèrcit armat amb material rus i japonès. D’altra banda, Corea del Sud comptava amb una organització que no podia competir amb la organització militar que oferia Corea del Nord. Veient aquesta situació, el 25 de juny de 1950[1] les tropes nord-coreanes van travessar el paral·lel 38 envaint territori sud-coreà i sorprenent no només a Corea del  Sud, sinó principalment als EEUU. Més de 50.000 soldats nord-coreans van travessar la frontera, escoltats per unitats blindades, i obligant a la població enemiga a arreplegar-se.

Aquesta situació va perdurar fins que a l’any 1950, quan només quedava un nucli de resistència sud-coreana al sud de la península, van intervenir el Estats Units per a què el bloc capitalista pogués recuperar el territori i imposar la seva presència a la península. Va ser al juliol de l’any 1950, quan les tropes americanes dirigides pel general McArthur  van passar a la contraofensiva total (comptaven amb una número infinitament superior de soldats, a més d’artilleria, carros de combat i la seva aviació). L’exèrcit nord-americà va aconseguir derrotar a l’exèrcit nord-coreà expandint el territori sud-coreà fins a pràcticament la frontera amb la Xina. La situació militar i política s’havia invertit completament: l’exèrcit nord-coreà s’havia reduït fins a pràcticament la seva aniquilació; en canvi, els Estats Units estaven a punt d’aconseguir el seu objectiu principal: la unificació en un sol estat de la península de Corea. Aquest fet va significar, sense cap dubte, una victòria inicial per part del bloc capitalista sobre el bloc comunista.

Al novembre de l’any 1950, quan pràcticament la victòria dels EEUU era total, la Xina va iniciar una ofensiva contra l’exèrcit americà. No comptaven amb els mateixos recursos tecnològics que l’exèrcit nord-americà, però el número de soldats xinesos era molt superior al del dels Estats Units, fet que va tenir com a conseqüència un replegament de les tropes del bloc capitalista fins al sud del paral·lel 38, havent recuperat per part de la Xina el territori inicial de Corea del Nord. El general McArthur, una vegada analitzada la situació, va demanar el bombardeig amb armament nuclear de diverses zones del nord de la Xina, ja que tenien un exèrcit molt superior en número de militars. El president dels Estats Units a l’any 1950, H. Truman, es va plantejar la proposta que el general li havia realitzat. El fet, molt ben analitzat per Truman, era que si acceptava la proposta podia desencadenar un perill a nivell mundial, ja que la URSS, aliada de la Xina (Pacte de Varsòvia), comptava també amb armes de destrucció nuclears. Així que el fet de que el territori xinès fos bombardejat pels EEUU podria acabar en una III Guerra Mundial no desitjada per cap dels territoris que formaven part del conflicte.

La crisi va finalitzar amb la substitució del general McArthur pel general Bradley, fet que va comportar la finalització de la guerra. Es va restablir el paral·lel 38[2] com a frontera entre els dos territoris coreans i les úniques intervencions militars es van efectuar per a mantenir les fronteres i la seguretat de la població que cada superpotència defensava. Cal dir que fins el 1953, any en que es va firmar l’armistici de P’anmunjom que restablia la situació anterior a que s’iniciés la guerra l’any 1950, van continuar els atacs i bombardeigs aeris per part dels dos bàndols.

La conclusió per a les superpotències participants a la guerra va ser clara: no era convenient tornar-se a enfrontar directament, militarment parlant, ja que comportava un risc: la pèrdua molt nombrosa de persones i la possibilitat d’un altre conflicte a nivell mundial. En el territori polític general, la partició del país, solució que s’havia aplicat a Alemanya, semblava ser la més adequada per a la situació, encara que més tard, conflictes com el del Vietnam demostressin tot el contrari.


[1] Veure mapa 5 sobre l’evolució de la Guerra de Corea.
[2] Veure mapa 6 sobre la frontera entre les dues Corees.