2.3. La Guerra Freda al món

2.3.2. El cas de Corea.


Aquest és l’únic conflicte obert amb participació directa de les dues superpotències dominants al món, els EEUU i la URSS. El conflicte es va desenvolupar a la península de Corea, territori que va ser ocupat pel Japó fins el 1945 quan, desprès de perdre la II Guerra Mundial juntament amb l’Alemanya nazi, va quedar dividit en dues zones: la part nord de la península fins al paral·lel 38 (zona fronterera entre Corea del Nord i Corea del Sud), territori dominat per la URSS; i la part que va des del paral·lel 38 al sud de l’illa, dominada pels EEUU.

Els dos territoris van instaurar l’any 1948 el seus respectius Estats independents dominats cadascun per la seva respectiva superpotència. Corea del Nord comptava amb una major quantitat de recursos minerals i energètics, però Corea del Sud, amb una societat majoritàriament agrícola, comptava amb el doble de població que el seu país antagònic. Ambdós països es van limitar a preparar els seus exèrcits amb l’ajuda de la URSS i els EEUU, els quals van proporcionar armes i organització militar per a garantir la supervivència dels països coreans quan les superpotències es retiressin de la península.

L’any 1949, la URSS va retirar les seves tropes de Corea del Nord deixant un gran exèrcit armat amb material rus i japonès. D’altra banda, Corea del Sud comptava amb una organització que no podia competir amb la organització militar que oferia Corea del Nord. Veient aquesta situació, el 25 de juny de 1950[1] les tropes nord-coreanes van travessar el paral·lel 38 envaint territori sud-coreà i sorprenent no només a Corea del  Sud, sinó principalment als EEUU. Més de 50.000 soldats nord-coreans van travessar la frontera, escoltats per unitats blindades, i obligant a la població enemiga a arreplegar-se.

Aquesta situació va perdurar fins que a l’any 1950, quan només quedava un nucli de resistència sud-coreana al sud de la península, van intervenir el Estats Units per a què el bloc capitalista pogués recuperar el territori i imposar la seva presència a la península. Va ser al juliol de l’any 1950, quan les tropes americanes dirigides pel general McArthur  van passar a la contraofensiva total (comptaven amb una número infinitament superior de soldats, a més d’artilleria, carros de combat i la seva aviació). L’exèrcit nord-americà va aconseguir derrotar a l’exèrcit nord-coreà expandint el territori sud-coreà fins a pràcticament la frontera amb la Xina. La situació militar i política s’havia invertit completament: l’exèrcit nord-coreà s’havia reduït fins a pràcticament la seva aniquilació; en canvi, els Estats Units estaven a punt d’aconseguir el seu objectiu principal: la unificació en un sol estat de la península de Corea. Aquest fet va significar, sense cap dubte, una victòria inicial per part del bloc capitalista sobre el bloc comunista.

Al novembre de l’any 1950, quan pràcticament la victòria dels EEUU era total, la Xina va iniciar una ofensiva contra l’exèrcit americà. No comptaven amb els mateixos recursos tecnològics que l’exèrcit nord-americà, però el número de soldats xinesos era molt superior al del dels Estats Units, fet que va tenir com a conseqüència un replegament de les tropes del bloc capitalista fins al sud del paral·lel 38, havent recuperat per part de la Xina el territori inicial de Corea del Nord. El general McArthur, una vegada analitzada la situació, va demanar el bombardeig amb armament nuclear de diverses zones del nord de la Xina, ja que tenien un exèrcit molt superior en número de militars. El president dels Estats Units a l’any 1950, H. Truman, es va plantejar la proposta que el general li havia realitzat. El fet, molt ben analitzat per Truman, era que si acceptava la proposta podia desencadenar un perill a nivell mundial, ja que la URSS, aliada de la Xina (Pacte de Varsòvia), comptava també amb armes de destrucció nuclears. Així que el fet de que el territori xinès fos bombardejat pels EEUU podria acabar en una III Guerra Mundial no desitjada per cap dels territoris que formaven part del conflicte.

La crisi va finalitzar amb la substitució del general McArthur pel general Bradley, fet que va comportar la finalització de la guerra. Es va restablir el paral·lel 38[2] com a frontera entre els dos territoris coreans i les úniques intervencions militars es van efectuar per a mantenir les fronteres i la seguretat de la població que cada superpotència defensava. Cal dir que fins el 1953, any en que es va firmar l’armistici de P’anmunjom que restablia la situació anterior a que s’iniciés la guerra l’any 1950, van continuar els atacs i bombardeigs aeris per part dels dos bàndols.

La conclusió per a les superpotències participants a la guerra va ser clara: no era convenient tornar-se a enfrontar directament, militarment parlant, ja que comportava un risc: la pèrdua molt nombrosa de persones i la possibilitat d’un altre conflicte a nivell mundial. En el territori polític general, la partició del país, solució que s’havia aplicat a Alemanya, semblava ser la més adequada per a la situació, encara que més tard, conflictes com el del Vietnam demostressin tot el contrari.


[1] Veure mapa 5 sobre l’evolució de la Guerra de Corea.
[2] Veure mapa 6 sobre la frontera entre les dues Corees.